Abordarea complet optica ar putea revolutiona tehnologiile din spatele vederii nocturne
Vederea noctura este o caracteristica pe care o intalnim adesea la camere de supraveghere sau chiar la camere profesioniste pentru sesiuni foto. Tehnologiile din spatele vederii nocturne au evoluat mult in ultimii ani si au ajuns intr-un punct in care vederea nocturna e tot mai simpla si mai usor de integrat in dispozitive din ce in ce mai mici. TMOS isi propune insa sa revolutioneze vederea nocturna cu o abordare complet optica in asa fel incat dimensiunile si greutatea echipamentelor, dispozitivelor sa fie din ce in ce in ce mai mici.
Camerele cu vedere nocturna permit vizualuzarea imaginilor si fotografiere in medii unde lumina naturala sau artificiala este redusa. Folosite de obicei pentru monitorizarea diverselor spatii exterioare si interioare, camerele cu vedere nocturna pot sa surprinda imaginile din fata obiectivului la o calitate foarte buna datorita unei functii speciale, NVC, Night Vision Correction, functie ce va corecta in mod automat luminozitatea chiar si in zone intunecate. Creste sensibilitatea senzorului intern care primeste lumina, subiectul sau obicetul, zona din fata camerei vor fi mai luminate in intuneric. E nevoie de o iluminare minima pentru subiecti si obiectele din fata camerei ca sa poata functiona aceasta caracteristica.
Mai sunt si camerele cu IR, infrarosu, care pot captura si ele orice fel de imagini din mediul in care nu avem lumina aproape deloc. Cu o camera IR poti sa filmezi, fotografiezi si unde nu exista deloc lumina, nu ai nevoie de nicio sursa de lumina.
De obicei, la tot ce inseamna camere de supraveghere de orice fel avem si iluminare IR si senzori IR, adaptive, mod color sau alb-negru, sensibilitate foarte mare pentru senzor, filtru ICR, sisteme de protectie impotriva umiditatii, apei, dar si backlight. Puterea camerelor cu vedere nocturna depinde de iluminarea IR si de cat de „departe” poate sa ajunga IR-ul. Pentru 10 m distanta la care poate sa capteze imagini o camera diodele backlight trebuie sa aiba putere totala de 5-10W. De multe ori e nevoie si de sisteme de racire la camerele mai puternice, care ajung sa se supraincalzeasca.
Un nou studiu ar putea schimba complet modul de folosire pentru tehnologia din camerele de supraveghere cu vedere nocturna. TMOS, Centrul de excelenta al Consiliului Australian de Cercetare pentru sisteme meta-optice transformatoare a venit cu o idee interesanta care ar putea aduce o noua abordare prin crearea unui filtrul IR foarte subtire. Tehnologiile pentru vedere nocturna se vor monta si deasupra ochelarilor, permitand utilizatorilor sa vada razele IR si spectrul vizibil in acelasi timp.
Marimea si greutatea camerelor si dispozitivelor cu vedere nocturna vor fi reduse. Vederea nocturna adevarata, profesionista, e utilizata mai mult in armata, dar o vedem si in proiectele unor fotografi entuziasti care isi doresc mai mult de la fotografiile lor. Aceeasi tehnologie pentru vedere nocturna care cantarea kilograme intregi va avea acum o greutate de sub un gram.
Cum se ajunge la astfel de greutati de neimaginat pana acum? Se foloseste o metasuprafată nelocala de niobat de litiu. In mod traditional, tehnologia ce permite vederea nocturna necesita prezenta fotonilor IR care trec prin obiectiv, lentile, dupa care dau de un fotocatod care transforma fotonii in electroni, dupa care se mai trece printr-un element special, un microcanal pentru a creste numarul de electroni generati. Electronii care circula printr-un ecran de fosfor se vor reconverti in fotoni, de unde si imaginea vizibila cu ochiul liber chiar si in intuneric. E nevoie de racire criogenica pentru a se evita zgomotul termic si intensificarea sa. Si de multe ori sisteme de acest fel, foarte grele si greu de folosit, blocheaza si lumina vizibila.
Pentru fotografi, asta ar insemna obiective si lentile mai usoare si mai mici pentru vedere nocturna, fotografierea cu setari specifice in zone unde e lumina slaba va fi mult mai simpla. Chiar si cand fotograful profesionist nu isi doreste sa fotografieze cu vedere de noapte pe camera exista posibilitatea sa se foloseasca aceasta tehnologie pentru a vedea mai bine ce se intampla si ce face intr-un mediu cu lumina slaba-in astrografie sau in sesiuni foto desfasurate seara sau noaptea isi va gasi utilitatea o tehnologie revolutionare precum cea gandita de TMOS.
Si avem si o latura practica dincolo de toate aceste scenarii si explicatii. Fotografii nu se vor mai lovi de problema mersului spre locatii si de intors din locatii in conditii de lumina slaba pe timp de seara sau de noapte. Pot sa aiba ochelari cu vedere nocturna folosind astfel de tehnologii noi pusi peste ochelari de vedere, daca exista, si asa deplasarile vor fi foarte simple.
Tehnologia despre care am discutat in acest articol ar avea aplicatii excelente si utile in supravegherea moderna, navigatie autonoma, in industriile imagistice biologice.