Leica anunta integrarea Camera to Cloud Frame.io pentru camerele mirrorless

Tehnologia Cloud este din ce in ce mai prezenta in viata noastra si ne ajuta sa partajam si sa stocam fisiere, sa avem acces la ele si sa le utilizam oriunde ne aflam. Camerele foto profesioniste mirrorless aveau nevoie de un sistem modern bazat pe Cloud, asa ca Adobe a permis integrarea Camera to Cloud Frame.io pe noile camere Leica si in viitor si Canon sau Nikon. Prima camera mirroless Leica ce va avea Camera to Cloud Frame.io va fi SL3, lansata in 2025.

„Camera to Cloud” este un concept si un proces complex ce implica captarea de date de la fotografii, filmari prin intermediul camerelor si transmiterea datelor spre Cloud pentru procesare, stocare, analiza. In mod traditional toate fotografiile si filmarile erau stocate pe medii fizice, SSD, carduri, dar Camere to Cloud permite utilizatorilor sa acceseze si sa gestioneze totul remote de oriunde exista o conexiune stabila la internet, via telefoane smart, tablete sau computere, laptopuri. Din 2020, odata cu pandemia de COVID-19, am avut acces tot mai usor la serviciile Cloud, ceea ce a fost un pas important spre conceptul Camera to Cloud.

Si nu, nu e nevoie de 5G neaparat ca sa poti folosi si accesa aceasta tehnologie, orice tip de retea va functiona, latimea de banda de care ai nevoie depinzand de marimea fisierelor-la fisiere RAW deja o conexiune 5G ar fi de preferat, asta daca o ai in zona ta.

Cine foloseste Camera to Cloud? Companiile de productie, pentru corectarea filmarilor chiar in timpul lor, brandurile, pentru externalizarea serviciilor, agentiile, pentru acces rapid la fisiere chiar daca nu te afli la locul productiei.

Cine ofera la acest moment astfel de servicii? In primul rand Frame.io, leader de piata, cu un ecosistem Camera to Cloud si dispozitive conectate si interconectate pentru conectare rapida oricand e nevoie via Frame.io. Apoi amintim si Atomos, cu o actualizare recenta la Atomos Connect si Shogun Connect ce permite Camera to Cloud Frame.io pentru Ninja V si Ninja V+. Atomos are si Atomos Connect, ce permite monitorului, ecranului camerei sa trimite clipuri video via software cloud frame.io pe masura ce filmezi.

Ai siguranta mai mare pe datele tale, stii ca ai backup permanent, poti sa trimiti continut si date rapid via Cloud in timp ce filmezi, plus ca ai flexibilitate mai mare si nu mai depinzi deloc de mediile fizice. De acum procesele de editare, procesare a filmarilor sunt paralele, nu liniare, fluiditatea filmarilor si proceselor implicate de filmare e mai mare. Ai feedback imediat, iei decizii rapide si nu te opresti cu procesul de filmare doar pentru procesare si postproductie peste noapte, poate a doua zi.

Camera to Cloud a fost oferita prima data de Fujifilm, dupa care a venit si Panasonic si a adoptat-o, Leica a urmat cu o functie interesanta, abilitatea de a include Content Authentication Initiative-Acreditari de Continut Compatibile.

Leica si Adobe au anuntat recent, la Adobe MAX, cea mai mare conferinta de creativitate, o integrare a Frame.io Camera to Cloud in camerele mirrorless Leica, incepand cu SL3 in 2025. Odata cu aceasta integrare viteza de lucru si stocare va fi mai mare, flexibilitatea mai mare.

Filmarile si fotografiile vor ajunge in social media instant, colaborarea in timp real si eficienta proceselor de aprobare pentru materiale din partea clientilor vor fi extrem de simple. Mai multi utilizatori vor putea accesa acelasi continut din Cloud simultan, pentru o colaborare reala si eficienta.

Integrarea noii tehnologii de la Adobe va fi posibila printr-un update de firmware cu Leica FOTOS, aplicatie dedicata sau direct de pe Leica Corporate, site-ul oficial, in 2025.

Pe viitor noile tehnologii integrate in camerele foto mirrorless vor putea fi folosite fara probleme in documentare, productii scriptate, reclame, adunare de stiri, informatii. La productiile scriptate detaliile se urca in Cloud in mod regulat pentru review si aprobari, deadline-urile se vor respecta mai usor.

In prezent, tehnologia C2C permite doar upload de fisiere 1080p, deci o rezolutie insuficienta pentru productii de top. Insa cu dispozitive Atomos, de exemplu, se pot face inregistrari la rezolutii mari local si se vor „lega” de NLE pentru finalizare si procesare ulterioara. Costurile pentru fisiere foarte mari cu rezolutii mari stocate in Cloud vor fi si ele mari, deci productiile mici vor avea probleme daca au bugete limitate. Dar din fericire sunt tot felul de solutii de stocare in Cloud si mai ieftine ce pot fi asociate cu diverse servicii.

Revenind la Leica si planurile lor, Leica SL3 va fi un tool excelent pentru profesionistii care au de respectat un deadline draconic si lucreaza intr-un mediu colaborativ rigid. E posibil sa vedem aceeasi integrare si la Leica Q3 sau la Leica M11. Pe lista de branduri care vor integra si folosi noua tehnologie Adobe C2C se vor afla si Canon sau Nikon, deci pe viitor toate brandurile mari vor avea Camera to Cloud Frame.io.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.