Canon a anuntat intentia de a breveta primul obiectiv Full-Frame cu zoom de 200-800mm si alte doua obiective de neratat

Canon are ambitii mari in privinta obiectivelor profesioniste si si-a anuntat intentia de a breveta deja unul de 200-800 mm Full-Frame Zoom

In materie de obiective pentru camere foto va fi mereu loc de inovatie si de produse noi. Canon stie deja asta si cu ajutorul experientei sale vaste in domeniul producerii de camere si obiective pentru fotografii profesionisti a incercat sa schimbe ideea de obiectiv foto cu Full-Frame si zoom anuntandu-si intentia de a patenta cel putin trei obiective foarte interesante, unul fiind unicat, cel putin in acest moment.

Camerele foto full-frame au un senzor full-frame, un senzor de imagine care are aceeasi dimensiune precum senzorul de la camerele foto analog, dar fara sa existe factorul „crop”-nu e „taiata” imaginea pentru ca senzorul e prea mic ca sa capteze intreaga imagine.

Daca mai avem si zoom pe o camera full-frame atunci obiectivul camereiu foto poate sa mareasca imaginea trecand de la unghi larg, distanta focala scurta, la modul teleobiectiv, distanta focala lunga, fara sa te misti fizic cu aparatul foto ca sa maresti sau micsorezi ce vezi pe camera inainte de a fotografia ceva. Obiectivele cu zoom si Full-Frame sunt ideale pentru fotografiile de peisaj si pentru obiectele aflate la distante foarte mari, dar si pentru portrete.

Canon face pasi rapizi spre o noua generatie de obiective pentru camere foto profesioniste si si-a anuntat de curand intentia de a breveta in Japonia trei noi tipuri design pentru obiective cu zoom, doua fiind tip Full-Frame. Cel care a atras atentia e patentul pentru un obiectiv de 200-800 mm f/5.8-9.2, presupus a avea cam aceleasi caracteristici precum unul f/5.6-9.

Designul optic al obiectivului Canon are 20 de elemente, inclusiv stabilizare imagine IS, viitorul obiectiv va fi compact si usor si va avea si zoom puternic. Fotografii profesionisti, in special cei care vor sa fotografieze viata salbatica si cei pasionati de sport vor fi foarte incantati de lansarile Canon din viitor pornind de la aceste brevete.

Canon va veni pe piata cu un teleobiectiv cu zoom de 200-800 mm si va fi o noutate absoluta. Va fi al doilea teleobiectiv cu zoom 4x din seria de obiective RF de la Canon, alaturandu-se popularului RF 100-400mm f/5.6-8 IS USM, cu un pret de raft de doar 649 de dolari. Cel mai lung obiecit RF de la Canon e in prezent RF 1200mm f/8L IS USM, insa pretul e prea mare, 19,999 dolari. RF 800mm f/11 IS STM este mai accesibil si e de gasit pe piata la 999 dolari, dar are limitari in special daca ne gandim la distanta focala fixa si apertura lenta de f/11.

Distanta focala a obiectivului brevetat de 200-800 mm este o reminiscenta unui obiectiv vechi SLR, Sigma 300-800mm f/5.6 EX DG APO IF HSM, diferenta majora fiind vizibila la nivel de apertura.

In afara de obiectivul de 200-800mm full-frame si cu zoom Canon va veni pe piata si cu un teleobiectiv cu zoom de 100-600mm f/5.8-9.2, cu zoom de 6x optic si design compact, usor. Si el are stabilizare de imagine IS, distanta focala e ca la obiectivul de 200-800 mm. Spre deosebire de modelele Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sport si Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM, cel de 100-600mm ofera versatilitate mai mare la nivel de distanta focala.

Obiectivul Canon APS-C cu zoom si 20-150mm distanta focala, f/4.1-8.1 valori ale aperturii si deschiderii sale in functie de fotografiere va fi un produs la fel de bine primit pe piata. Distanta focala e echivalenta a 32-240mm, deci va fi un obiectiv cu zoom all-in-one pentru fotografii pasionati de calatorii. Obiectivul APS-C nu va folosit pe monturi RF sau pe cele EOS-M, deci nu se stie clar acum pentru ce va fi obiectivul. Mai degraba il vom vedea pe camerele PowerShot, asta desi aceste modele de aparate foto nu prea primesc asa de mare interes din partea Canon.

Nu stim nici daca aplicarea pentru brevetare nu va ramane doar la acest nivel, nu e neaparat ca sa vedem produse si vandute oricare dintre obiectivele propuse, dar ideile sunt interesante si deja sunt primite foarte bine de comunitatea de fotografi. Evolutiile din zona camerelor foto mirrorless si din zona tehnologiilor optice au permit designerilor de obiective sa dezvolte distante focale care nu au mai fost vazute pana acum, depasind multe bariere de netrecut in urma cu 10-15 ani.

Canon a demonstrat deja cu obiective precum RF 100-500mm ca daca vrea poate face orice, obiectivul fiind o noutate pentru platforma EOS R mirorrless. Nikon a demonstrat si el ca montura Z permite inovatia prin noile obiective Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR si remarcabilul Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct prime.

Ramane de vazut ce va hotari Canon cu brevetele sale si cu obiectivele. Fotografii profesionisti pot doar spera ca se vor materializa si le vor putea cumpara si testa pentru un portofoliu cat mai aproape de perfectiune. Un feedback pozitiv si mult interes vor aduce cu siguranta si demararea productiei si testarii noilor obiective de la Canon, poate cel mai bun si mai serios producator de obiective sau camere foto pentru profesionisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.