Cum fotografiem copacii? Cele mai bune sfaturi si idei de fotografiere pentru profesionisti si amatori
Copacii vor aparea in fotografiile profesioniste sau ale fotografilor amatori mai devreme sau mai tarziu. Ei reusesc sa atraga atentia asupra peisajului fotografiat, persoanelor din fotografie, pot fi un background perfect in orice fotografie. Fotografierea copacilor nu e simpla deloc, indiferent de experienta pe care o ai. Pentru a avea sedinte foto reusite in padure sau in zone cu multi copaci ti-am pregatit cele mai bune sfaturi si trucuri de la specialisti.
Un copac sau mai multi poate fi/pot fi usor de fotografiat la prima vedere. Iei aparatul foto, faci ceva setari, pui un obiectiv potrivit si ai facut fotografia perfecta. In realitate lucrurile sunt mai complicate si mai greu de gestionat mai ales daca esti si intr-un spatiu in care ai multi copaci si ai si o lumina diferita, ai multe elemente care iti pot distrage atentia.
Fotografii cu experienta stiu deja cum sa se raporteze la copaci si sa ii integreze in fotografii splendide, asa ca articolul de fata e mai mult pentru cei care nu au experienta cu fotografierea copacilor sau sunt la inceput de drum in fotografie. Iata ce ai de facut pentru o fotografie perfecta a copacilor din jurul tau:
Include si si prim-planul. Poti adauga detalii in prim-plan, mai ales daca esti in padure sau intr-un loc cu multi copaci. Ai fotografie cu o profunzime a campului vizual mai mare, o compozitie cu un impact mai mare la nivel vizual, plus ca vei castiga o scalare virtuala foarte apreciata de cei care iti vor admira fotografiile in care ai copaci.
Daca ai doar un copac in cadru incearca sa il pozitionezi in stanga sau in dreapta treimii fotografiei, e bine sa ai si un lac, luciu de apa cat mai mare ca sa adaugi o dimensiune aparte fotografiei.
Acorda atentie si radacinilor copacilor. Cauta sa te folosesti si de radacinile care ies din pamant sau cele care de abia se vad, dar sunt acolo, mergi pe unghiuri largi. Daca ai copacul intr-o parte, completeaza restul cadrului cu radacinile sau cu activitatea insectelor.
Adauga oameni, cladiri sau alte structuri in fotografiile in care ai copaci. E nevoie de contrast mai mare in raport cu tot ce gasesti in natura, culori soft, asa ca ai nevoie de astfel de elemente, de oameni care trec pe sub copaci sau stau in apropierea ei, de copaci care acopera cladiri sau le „mangaie”.
Nu uita si de scoarta copacilor. Ea e diferita, are modele diferite de la un copac la altul. Poti sa o fotografiezi de aproape cu obiectivul si setarile pentru macro, cu apertura mica pentru un focus cat mai bun. Copacii cu o scoarta groasa si cu multe „santuri” in ea sunt ideali pentru fotografii in care ai si diversi copaci.
Frunzele sunt de nepretuit. De la trunchi te poti concentra pe ramuri si pe frunze. Tot cu setari macro si obiective pentru fotografiile macro poti sa te joci si sa surprinzi detalii ale frunzelor si ramurilor. Soarele te va ajuta si el, poti sa le fotografiezi in diverse momente ale zilei si sa profiti de luminile si de umbrele care apar.
Fotografiaza copacii si de la inaltime. Foloseste o apartura mica, ne referim aici la f/8, de exemplu, de data asta, mergi pe un deal sau intr-o zona mai inalta de langa o padure, un loc cu mai multi copaci pentru fotografii uau. Incearca sa ai diferite unghiuri, sa schimbi pozitia, sa fotografiezi in diferite momente ale zilei ca sa te ajute si soarele si miscarea lui.
Incearca unghiuri diferite. Fotografiaza de printre ramuri si frunze, incadreaza copacul in aceste elemente. Poti sa te urci intr-un copac mai mic din apropierea copacilor pe care vrei sa ii fotografiezi ca sa obtii unghiuri inedite. Obiectivul cu unghi larg va fi potrivit pentru astfel de fotografii. Fii creativ si gaseste cele mai interesante si mai originale unghiuri de fotografiere.
Foloseste copacii ca fundal pentru orice fotografie. Portretele vor beneficia de pe urma acestei alegeri, tunelurile din copaci sunt perfecte cand ai subiecti umani in cadru. Un efect minimalist obtii daca vei amplasa o persoana singura langa un copac „singuratic” si el. Vara si toamna ai si efect bokeh cu ajutorul frunzelor splendide. Cu o apertura mai mare si un subiect pus in fata frunzelor unor copaci vei avea portretele perfecte, soarele trebuie sa fie si el prezent in zona frunzelor si sa le atinga cu a sa „mangaiere”.
Testeaza unghiuri diferite. Renunta la fotografierea din fata copacilor, din lateral, de sub copaci. Incearca sa fotografiezi copacii din perspectiva unui patruped, aproape de sol, pentru fotografii mai intime si cu emfaza pe inaltimea copacilor. Copacii sunt in background, in prim-plan pot fi flori.
Sau poti sa mai incerci fotografierea de la nivelul solului, aproape sa il atingi, cu indreptarea aparatului foto spre varfurile copacilor, aici merge folosit un obiectiv cu unghi larg. Drona te va ajuta sa fotografiezi copacii de deasupra fara efort, deci investeste si intr-un astfel de dispozitiv daca esti fotograf profesionist. Teleobiectivele si obiectivele macro vor ajuta mult in acest caz.
Gaseste setarile perfecte pentru fotografierea copacilor. Nu exista vreo formula magica pentru a fotografia copacii, deci setarile perfecte sunt o alegere subiectiva.
Viteza obturatorului-ai nevoie de o viteza mai mare, pentru mai putin blur. Daca ai zone mai intunecate in care stau copacii scade viteza, chiar daca vei avea si ceva blur. Va fi de cel putin 1/100s;
Apertura-e recomandat sa fie mai mica, pentru focus pe prim-plan si blur mai putin, undeva intre f/11 si f/14;
ISO-daca ai lumina mai multa setezi un ISO mai mic, daca ai mai putina setezi ISO mai mare. Un ISO mai mare putin fata de setarile standard va functiona perfect, undeva intre 100-400 va fi bine;
Focalizare hiperfocala-ai claritate maxima in imagini, focalizarea e pe un punct specific care mentine prim-planul si fundalul foarte clare.
Se va folosi obiectivul grandangular, 24mm sau mai mic, bun pentru fotografii in padure, sunt bune si obiectivele cu zoom pentru flexibilitate in timpul fotografierii.
Timpii lungi de expunere si diafragmele inchise vor cere si un trepied folosit in timpul sedintelor foto.
Foloseste mereu setari manuale si renunta la cele automate si presetate. Nu te concentra prea mult pe setarile aparatului foto, gandeste-te la compozitie, la lumina, la ce ai in fata obiectivului.
Cauta conditiile perfecte pentru fotografierea copacilor. Ca sa ai fotografia perfecta vei avea nevoie de ceata, nori, dar si de zile fara nori si cu mult soare, dar cu ceva ceata dimineata. Fara ceata si fara soare va fi cam greu, dar nu imposibil, sa fotografiezi copacii.
Fara ceata, dar cu multi nori iarasi nu e bine, ai scene prea intunecate si cu multe provocari, umbre. Toamna e sezonul perfect pentru fotografierea copacilor, dar si iarna e un sezon foarte bun, pentru ca ai albul zapezii, ai gheata, ai fenomene naturale care te ajuta mult, se schimba total peisajul. Vara si primavara vor fi potrivite doar daca vrei multa culoare, multe frunze si mergi in paduri.