Cum fotografiem operele de arta, tablourile?

Operele de arta nu pot fi fotografiate oricum, ai nevoie de setari speciale pentru camera foto folosita.

Fotografierea unor opere de arta, tablouri, de exemplu, este mai dificila decat ne inchipuim. Ai nevoie de experienta ca sa ai cele mai bune fotografii, ai nevoie de lumina buna, de setari adecvate la aparatul foto profesional, de ceva intuitie si de o pozitionare corecta a operelor de arta fotografiate. Daca nu ai descoperit incat cum sa faci fotografii perfecte la orice tablou dintr-o expozitie pentru site-uri si promovare vei descoperi in randurile ce urmeaza cateva ponturi excelente.

Atunci cand te-ai decis sa fotografiezi opere de arta ar fi bine sa tii cont de cateva lucruri. Fotografiile trebuie sa aiba o lumina cat mai buna, fara glare, tablourile trebuie sa fie luminate uniform. Echilibrul cromatic trebuie sa fie perfect, reproducerea culorilor sa fie cat mai fidela. Pozitionarea camerei va fi extrem de importanta, la fel si procesarea imaginilor dupa fotografiere. Cu o camera foto digitala va fi si mai simplu sa fotografiezi opere de arta. Iata ce pasi ai de urmat ca sa iti iasa fotografii bune indiferent ce opere de arta fotografiezi.

Fotografii facute in exterior. Poate cea mai simpla modalitate de a avea o lumina perfecta cand fotografiezi si fotografii cu picturi, opere de arta care ies foarte bine este sa astepti o zi insorita, frumoasa, cu vreme foarte buna. In acea zi scoate operele de arta afara, urmareste norii de pe cer, care te vor ajuta si ei sa ai fotografii profesioniste impresionante, sa te joci cu lumina si umbra. Expunerea operelor de arta direct in lumina solara va fi de evitat pentru ca vei avea multe reflexii. Ai nevoie de lumina de deasupra operelor de arta, asa ca poti merge in gradina, pe terasa de la casa etc. Fereste-te de copaci, pentru ca vei avea multe umbre, de ferestrele prea mari de la studio.

Pozitionarea corecta a aparatului foto. Ai nevoie, evident, de un trepied, dar poti sa fotografiezi opere de arta si cu aparatul in mana, daca stii sa il tii in mod corect si nu il misti prea mult. Ca sa obtii fotografii excelente de prima data poti aseza operele de arta, tablourile pe jos, camera sta deasupra lor la un unghi de 90 de grade fata de sol. Camera foto si fotograful nu trebuie sa aiba umbre care cad direct pe tablouri. Obiectivul nu trebuie sa fie unul wide pentru a nu distorsiona imaginea. Poti face zoom in pe opera de arta, iar daca ai camere foto de 35 mm, 35-70 mm distanta focala ar trebui sa fie in regula.

Operele de arta trebuie sa fie curate si fara defecte vizibile. Tablourile ar trebui sa fie curatate, ramele cu geam trebuie scoase, iar daca ai camera foto care are si functia de „echilibrare” a albului din fotografiile facute ai putea sa folosesti o plansa gri ca sa ai cele mai bune culori. Calitatea si rezolutia trebuie sa fie si ele setate la maximum. Dupa fotografiere vei procesa toate fotografiile in programe dedicate de editare foto si aplici Auto Levels pentru optimizarea lor.

Alege sisteme de iluminat speciale pentru fotografii profesioniste. Ai nevoie de o lumina cat mai buna la interior cand pozezi opere de arta, asa ca trebuie sa investesti in sisteme de iluminat profesionale pentru acest tip de fotografii. E bine sa te poti juca cu forma si cu modul in care cade lumina pe tablouri, poti sa folosesti si reflectoare de dimensiuni mai mici. Luminile pe care le vei utiliza pentru fotografierea operelor de arta trebuie sa fie aranjate in asa fel incat sa fie un unghi de 45 de grade fata de suprafetele de fotografiat, vor fi ceva mai sus decat centrul operei de arta. Luminile vor fi, de asemenea, paralele cu aparatul de fotografiat. Odata ce ai gasit pozitia corecta poti sa folosesti banda de „mascare” la nivelul podelei ca sa te asiguri ca luminile si pozitia camerei foto raman aceleasi pe durata fotografierii.

Elimina orice fel de vibratii de la nivelul camerei foto. Foloseste mereu trepiedul din materiale de calitate, cu brate cat mai solide, din materiale de calitate, un trepied usor de pozitionat si de luat oriunde ai nevoie de fotografii perfecte. Cand tablourile de fotografiat sunt pe un perete e bine sa ai camera foto paralela cu opera de arta. Centrul tabloului, pe vertical si orizontal gasit rapid si pozitionarea camerei spre acesta va garanta fotografii profesioniste excelente de fiecare data. Foloseste cu incredere temporizatorul automat ca sa eviti orice fel de interactiuni cu aparatul foto si vibratiile care ti-ar distruge fotografia.

Camera foto folosita e cea mai importanta. Un obiectiv de 50 mm, o camera foto de 35 mm sunt perfecte pentru o reprezentare a tablourilor cat mai apropiata de realitate. Obiectivele cu distante focale mari ar putea determina un efect de compresie la nivelul fotografiilor. Fotografiaza operele de arta vertical, nu orizontal, asigura-te ca aparatul foto are setarile facute pentru fotografierea pe verticala. La o camera foto digitala vei seta distanta focala intre unghi larg si setarile pentru telefotografie. Ai grija sa ai mereu expunerea de care are nevoie fotografia ta. 1/8 secunde la f/8 e o setare buna, recomandat e 1/3 si 1/2 daca vrei sa iti iasa fotografiile foarte bine.

Evita stralucirea (glare). Glare-ul iti poate distruge fotografiile si nu prea ai ce face cand il observi de abia cand ai ajuns in softul de procesare. Suprafetele prea stralucitoare, cu diverse deformari sunt vinovate de acest glare. Te poti folosi de lumina ca sa ai mereu cele mai bune fotografii ale unor opere de arta. Filtrele polarizante te vor ajuta mult in aceasta situatie. Ele se vor pozitiona in fata luminilor, dar nu foarte aproape de lumina. Adauga si un filtru polarizant circulat pentru obiectivul camerei. La nevoie, daca nu iti place ce fel arata lumina cu acest filtru poti apela la asa numitele „scrims”, niste bucati de material translucid puse pe o rama rotunda ca sa iti creeze o lumina difuza in jurul tablourilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.