Cum sa faci fotografii perfecte in lumina slaba sau interioare intunecate, aproape fara lumina? Cele mai bune setari

Fotografierea in lumina slaba sau aproape deloc e o provocare pentru toti fotografii profesionisti.
De multe ori suntem nevoiti sa facem fotografii si in conditii mai complicate. De exemplu, avem o camera intunecata, cu lumina putina sau aproape deloc, avem lumina slaba in interior sau exterior, o sursa de lumina care nu ne ofera deloc lumina de care am avea nevoie pentru un anumit tip de fotografie profesionista.
Un mediu in care avem „lumina slaba” este cel in care vedem ceva detalii cu ochiul liber, insa nu e intuneric in totalitate, mai sunt si altele care ar mai fi, dar nu avem cum sa le vedem. Intr-un astfel de mediu e cel mai dificil sa faci o fotografie buna chiar daca esti fotograf profesionist cu experienta.
Pentru fotograful profesionist e foarte complicat sa gaseasca setarile pentru camera foto care sa se potriveasca unei astfel de situatii. In mare ar avea nevoie de o apertura mai mare, de o viteza mai mica a obturatorului, de un ISO mai mare.
Ideea este sa lasi cat mai multa lumina sa intre in camera foto si sa ajunga la nivelul senzorului. Daca mai ai si subiecti in miscare e cu atat mai greu sa ai si viteza obturatorului setata corect. De exemplu, daca vrei sa ai viteza obturatorului corecta compensezi cu ISO si cu deschiderea aperturii. Fotografiile facute in lumina slaba vor fi mult mai interesante decat cele facute in conditii normale de lumina si toate setarile incercate si timpul pierdut vor duce la rezultate spectaculoase.
Ce ai de facut in practica, pas cu pas, ca sa poti seta corect aparatul foto digital pentru a fotografia si in conditii cu lumina slaba?
Stabilitatea camerei. Ai nevoie de expunere mai mare, nu ai nevoie de miscare la nivelul camerei foto daca vrei fotografii de calitate. Foloseste setarile de stabilizare automata din camera, foloseste si sisteme de sustinere, accesorii speciale ca sa nu ai niciun tremur sau o miscare involuntara cand incepi sa fotografiezi.
Foloseste un obiectiv cu o apertura cat mai mare. Ai nevoie de un obiectiv foarte rapid, cu numarul f- mare si o apertura cat mai larga. Ca sa ajunga la senzor lumina va intra prin aceasta apertura. O apertura mai larga, lata va insemna si mai multa lumina patrunsa in aparatul foto, de unde si fotografiile mai usor de facut in locurile unde ai lumina slaba. Cu cat e mai mic numarul, cu atat vei avea apertura mai mare. Obiectivele foto cu f/4 sau mai putin, mai rapide insa de f/2.8 ar fi ideale. Perfectiunea este intre f/1.4 si f/1.8. Gasesti fara probleme obiectiv de 50 mm, 35 mm la f/1.8 cu preturi foarte bune, undeva la 150 de dolari.
ISO cat mai mare. ISO se refera la sensibilitatea senzorului camerei foto. Cu cat ai valori mai mare, cu atat creste si sensibilitatea senzorului la lumina. Renunta la functia Auto si seteaza manual ce ISO ai nevoie in functie de conditiile din locurile unde fotografiezi, de cata lumina ai. Nu depasi 1600 sau 3200 decat daca ai o camera foto profesionista specializata. Ai putea avea la camerele speciale si ISO de 10000. Aici nu sunt setari fixe, depinde foarte mult de ce inseamna lumina slaba si de aparatul tau, de setarile ISO disponibile.
Scade viteza obturatorului. Ideea e simpla: camera foto are nevoie de timp ca sa faca fotografia folosind lumina putina pe care o are la dispozitie. Expunerea va fi mai mare, va scadea treptat viteza obturatorului pana ai setarile perfecte. Expunerea se ajusteaza manual mereu, daca lumina e extrem de putina ai nevoie de expunere de cinci secunde. Daca se fotografiaza Luna sau ceva ce se afla deasupra ta la distanta mare atunci expunerea de doua secunde va fi cea potrivita.
Renunta la Autofocus. Prefera mereu Focus Manual pentru fotografii in lumina slaba. Asa vei putea avea control complet asupra focusului si vei putea obtine cele mai bune fotografii de fiecare data cand intalnesti conditii ceva mai neprietenoase in anumite locuri.
Prefera subiectii nemiscati. Pentru ca e nevoie de timpi de expunere mai mari subiectii trebuie sa stea nemiscati. Oricine va fi in fotografii trebuie sa stea perfect nemiscat cat timp e nevoie pentru o expunere perfecta in conditiile de lumina foarte slaba.
Gaseste totusi o sursa de lumina si determina cel mai bun unghi. Fotografia in lumina slaba este mai mult despre creativitate. E bine sa cauti orice fel de sursa de lumina in jur si sa te tot muti in spatiul unde fotografiezi pana cand gasesti unghiul perfect, sa te feresti de orice fel de obiecte stralucitoare din mediu. Daca e nevoie si de Flash e bine sa ai lumina difuza. Se va evita lumina puternica directa de la blit.
Foloseste mereu un trepied si un buton extern pentru declansarea obturatorului. Ai nevoie de o camera foto nemiscata, de cat mai putina miscare in jurul ei, asa ca un buton extern pentru actionarea aparatului va fi util. Daca totusi nu ai asa ceva lasa macar o secunda diferenta fata de momentul cand faci fotografia ca sa nu ai camera miscata fix la declansare.
Zoom „cu piciorul”. Fotografii profesionisti vor folosi aceasta sintagma atunci cand trebuie sa te apropii de subiect si sa nu te bazezi pe zoom, mai ales daca ai zoom digital. Asta se aplica daac ai obiective cu distanta focale fixe sau daca ai lentile prime, poti sa ai zoom in locuri mai intunecate, dar nu prea poti sa faci zoom pe subiectii aflati in lumina slaba.
Fotografiaza mereu in RAW Color. Ai rezolutii mai mari pentru fotografii, metadate pe care le poti manevra cum vrei la procesarea in Photoshop si alte softuri. Poti sa fotografiezi in color si sa transformi la procesare in alb si negru pentru fotografii si mai interesante.
Echipamentul chiar conteaza. Ai nevoie de un DSLR cu f/2.8 sau ceva mai bun, cu sensibilitate mare a senzorului.
Subexpunerea e prietena ta. Poti sa reduci din viteza obturatorului, dar vei avea o imagine blurata. In loc sa reduci din viteza poti sa lasi asa cum e viteza obturatorului si sa umbli la subexpunere. Chiar daca aveai fotografii mai intunecate pe ecranul camerei vei putea sa obtii cele mai tari fotografii in softul de procesare.