Cum sa fotografiezi florile in natura? Setarile recomandate de specialisti
Printre cele mai dificile, dar si mai spectaculoase tipuri de fotografii se afla si fotografiile cu flori. Daca le mai fotografiezi si in natura, in mediul lor, florile se transforma in subiectii perfecti pentru un album foto original, inedit. La prima vedere e simplu sa fotografiezi flori cu un obiectiv macro sau teleobiectiv si putina rabdare. In realitate e foarte dificil si riscul de erori si de fotografii care nu vor putea ajunge sa fie privite de publicul tau este foarte mare. Setarea corecta a aparatului foto si atentia la modul in care organizezi sesiunea foto, la desfasurarea ei ar putea sa te aduca mai aproape de perfectiune cand vine vorba de fotografiile cu flori in natura.
Fotografierea florilor incepe cu o pregatire minutioasa a sesiunii foto. Alegi mai intai zona unde vei face fotografii, perioada din zi cand vei fotografia, in functie de ce fel de fotografii vrei sa obtii. Dupa ce stii unde si cand vei fotografia trebuie sa iti alegi florile si combinatiile de flori pe care le vei include in compozitia fotografica. Cu cat mai colorate si mai interesante vor fi florile, cu atat vei avea si sanse mai mari sa ai un album foto excelent si apreciat de catre publicul tau.
Dincolo de aceste pregatiri si alegeri, setarile si detaliile fiecarei fotografii vor conta cel mai mult. Iata la ce trebuie sa fii atent cand fotografiezi flori in natura:
Tipul camerei si setarile aparatului foto. Pentru fotografierea florilor ai nevoie de o camera foto cu obiective care se pot detasa si schimba rapid. Obiectivul macro cu distanta focala 50 sau 60 mm este esential daca vrei sa surprinzi cele mai interesante detalii ale florilor, la fel si blitul de calitate, excelent cand vrei sa scapi de detaliile din fundalul pozelor. Nu trebuie sa te feresti de teleobiectiv (cel pentru portrete cu distanta focala 90mm ar fi perfect) sau de obiective pentru zoom, cu zoom foarte mare daca vrei sa fii creativ in timpul sesiunilor foto. Cu cat ai capacitati de focalizare si de marire mai bune la aparatul foto si la obiective, cu atat mai bine. Si nu uita de trepied, va ajuta mult in privinta expunerii corecte pentru fiecare fotografie.
Se va prefera fotografierea cu forma RAW, se seteaza pe auto „White Balance”, Autofocusul va fi automat daca se fotografiaza toata floarea, dar daca vrei detalii si focus mai buna alegi AF Mode cu atentie, sa poti face focus manual. Pentru fotografii ale unor detalii de la flori se stabileste intai marirea, zoom-ul, dupa care se apropie sau se departeaza aparatul de floare pana se obtine o fotografie clara.
Apertura de f7.1, f8 este buna pentru inceput, ai nevoie de o adancime a campului vizual minima. Dar daca vrei profunzime mai mare a campului alegi aperturi si mai mici de la inceput, f16 de exemplu.
Viteza obturatorului va fi de cel putin 1/125 sau mai rapida daca permite si lumina din mediu. Va merge si o viteza de 1/250, depinde de tipul aparatului foto utilizat pentru fotografierea florilor in natura.
ISO-ul va fi cat mai mic pentru a surprinde toate detaliile florilor. Daca e soare puternic afara ISO-ul e unde va la 100/200. Daca sunt si nori pe cer si e mai intunecat, vei creste ISO-ul la 800 sau ceva mai jos de aceasta valoare, mai ales daca folosesti si o apertura mai mica, de f16. Se poate utiliza un ISO mai mic si daca vei avea blit activ, dar fundalul va fi intunecat cu siguranta. Dimineata sau seara vei obtine cele mai bune fotografii cu flori, nu ai nevoie de lumina prea puternica.
Compozitia. Incearca diferite compozitii, perspective, focalizari inedite. Foloseste in avantajul tau luminile si umbrele care apar, surprinde cele mai interesante detalii in contrast cu tot ce se afla in jurul florilor. Tine cont de mediul in care stau florile pentru a avea o compozitie fotografica perfecta. Tulpini, petale, alte plante, flori din jur, toate vor fi detalii excelente, un fundal inedit si vor imbunatati fiecare fotografie. Iesi din zona de confort si incearca lucruri noi, experimenteaza, doar asa poti obtine o compozitie fotografia aproape de perfectiune. Alege diferite unghiuri, fotografiaza florile dintr-o parte ca sa surprinzi modele ale petalelor, culori si detalii unice, fotografiaza o floare de sus in jos ca sa arati publicului tau si contrastul superb dintre culorile florilor si albastrul cerului.
Lentilele cu unghi larg si fotografierea florilor de aproape ar putea aduce un plus in compozitia fotografica.
Experimenteaza cu Backlighting-ul. Este o tehnica foarte puternica si utila cand vrei sa faci fotografii in care florile sunt subiectii principali. Florile vor fi intre camera si sursa de lumina, de exemplu soarele, blit cu LED, in asa fel incat lumina sa treaca prin petale, accentuand translucenta si culorile vibrante. Te vei concentra mai usor pe detalii, pe forme, pe o compozitie fotografica adaptata florilor. Ajusteaza din mers expunerea ca sa nu ai in fotografii supraexpunere pentru cer sau fundal.
Picaturile de roua, „arma” secreta pentru fotografii cu flori perfecte. Poti sa fotografiezi florile dimineata devreme si ai roua naturala, dar poti imita roua cu un spray cu apa. Fotografiaza picaturile de apa si modul in care maresc detalii unice ale florii, cu refracta lumina.
Experimenteaza cu fotografiile alb-negru. Ca sa adaugi dramatism fotografiilor facute florilor poti sa optezi pentru varianta alb-negru. Pui accent pe structura, forma florilor, scoti in evidenta usor texturi si forme. In absenta culorilor, privitorii vor aprecia frumusetea naturala a florilor intr-o cu totul alta lumina.
Evita zilele cu vant activ, puternic. Cosmarul fotografului care si-a propus sa aiba fotografii perfecte cu flori este vantul mai puternic. Se vor misca mereu florile, vei avea blur in toate fotografiile si vei pierde timp degeaba. Daca totusi e vant cand fotografiezi poti sa maresti viteza obturatorului la 1/800 sau peste aceasta valoarea. Corpul tau sau alt obiect poate fi un paravan excelent ca sa poti fotografia florile fara prea mare efort.
Vantul poate fi si prietenul tau, vei putea realiza fotografii atmosferice, vei avea si expuneri prelungite si fotografii dinamice ale florilor superbe din fata ta.
Atentie la fundal. Nu alege fundal alb cand florile sunt albe sau au culori deschise. Ai nevoie insa de fundal care are culori in contrast cu cele ale florilor, cu textura diferita, de unde fundal desaturat. Schimba mereu pozitia si unghiul aparatului foto pana cand reusesti sa ai un fundal perfect. Adancimea prea mica a campului vizual, care apare la fotografiile macro si la cele in care subiectii sunt florile va avea ca rezultat un blur de toata frumusetea pe fundal. Daca vrei neaparat fundal negru, inchis la culoare, un fundal mai clar foloseste intotdeauna blit cu lumina cat mai puternica.