Cum fotografiezi mobilierul ca un profesionist? Setari pentru camera foto si trucuri de la experti

Mobilierul este un „subiect” destul de „pretentios” in orice fotografie apare. Indiferent ca vrei sa vinzi mobila din casa sau faci fotografii de produs pentru diferite magazine specializate vei avea nevoie de setari si sfaturi profesioniste ca sa iti iasa perfect orice fotografie si sa scoti in evidenta mobila cat mai bine si mai simplu.

Fotografierea mobilierului difera fata de alte tipuri de fotografii profesioniste. In primul rand ai un subiect static, ai foarte multe suprafete care vor reflecta lumina, ai dimensiuni mai mari sau mai mici, multe detalii la care sa fii atent. In al doilea rand ai si o compozitie mai dificila si mai complexa, trebuie sa o gandesti foarte bine si sa aranjezi mobila ca sa poti avea mereu fotografii perfecte.

Si mai e si problema setarilor de la apartul foto, de la obiectiv, alegerea unui cadru care sa puna in valoare mobilierul si sa nu ii afecteze valoarea si modul in care arata. Desi pare destul de dificil sa gasesti setarile si modul perfect de a fotografia mobilierul, in realitate totul se rezuma la cateva trucuri si setari pe care trebuie sa le ai in vedere de fiecare data cand ai o sesiune foto in care e implicat si mobilierul.

Fundalul ideal. Ca sa ai cele mai bune fotografii cu mobilier ai nevoie si de un fundal adaptat cromaticii acestora. Daca mobilierul e in alb si negru un fundal alb, in tonuri de gri va fi perfect. Poate fi un zid, un fundal special cumparat pentru fotografierea mobilierului de vanzare. Un fundal neutru e perfect pentru cei care isi doresc sa vada modelul, sa observe detalii, sa aiba o perceptie vizuala clara. Un fundal colorat intr-o nuanta complementara va fi recomandata doar daca si mobila e colorata, are nuante apropiate de cele ale fundalului. Sunt de evitat contrastele puternice pentru ca pot estompa din detaliile mobilierului. Si mai e nevoie de lumina naturala cat mai multa, de o redirectionare a luminii naturale catre mobilier pentru a fi pus in valoare cat mai bine. Atentie la tranzitia intre planurile orizontale si verticale, sa fie cat mai usoara si mai placuta pentru ochiul privitorului.

Aranjarea mobilierului. Nu vei incepe sa fotografiezi mobilierul fara sa te asiguri ca nu e murdar, ca e aranjat si curatat cat mai bine, ca toate elementele de detaliu, asupra carora vrei sa atragi atentia vor fi usor de reperat in fotografii. Muta mobila intr-o zona care o avantajeaza din punct de vedere fotografic, care iti permite sa ai o compozitie fotografica cat mai coerenta si aproape de perfectiune. Incearca diferite unghiuri si vezi ce fel iti poti modifica perspectiva in asa fel incat mobilierul de vanzare sa fie cat mai bine evidentiat in fotografiile tale. Combina mai multe tipuri de mobilier daca vrei sa vinzi „la pachet” si ofera privitorului o idee despre cum le-ar putea folosi intr-o camera. Nu lasa corpuri de mobilier singure intr-un colt si nu aglomera prea tare cadrele pentru a putea scoate in evidenta doar acele calitati ale mobilierului care conteaza cu adevarat.

Obiectivul perfect pentru fotografii cu mobilier. Vei evita functia macro si obiectivele pentru fotografiile macro, cele cu unghi larg, dar vei prefera obiectivul cu distanta focala de 50mm si 75mm. Foarte important e si aufocusul de la camera si obiectiv, pentru ca nu vei avea miscare in fotografii, dar si rezolutia, cati megapixeli are senzorul, 24MP sau mai mult, peste 60MP intr-un scenariu ideal, ar fi o valoare perfecta. Obiectivele pe care le vei putea folosi pentru fotografierea mobilierului ar putea sa fie cele de 24-70 mm f/2.8E, de 35mm f/1.8 sau de 40mm f/2.8G.

Trepiedul, un accesoriu must-have. Nu vei face nicio fotografie cu mobilier fara trepied. Vei elimina din start riscul de a avea miscari are camerei si blur, imagini distorsionate, poti sa ajustezi cu precizie unghiurile, inaltimea camerei, orientarea fara sa risti sa strici fotografiile. Pozitia camerei si alinierea vor ramane aceleasi daca folosesti trepiedul, deci fotografiile vor avea o coerenta simplu de remarcat la o serie de fotografii. Fixeaza cu atentia camera foto pe trepied si fii sigur ca nu ai o suprafata care aluneca atunci cand montezi trepiedul.

Distanta ideala intre camera si mobilier. Nu vrei sa ai distorsiuni la nivelul perspectivei, asa ca trebuie sa inveti sa alegi distanta corecta intre camera si mobilier. Daca ai camera prea aproape de mobilier apare fotografia distorsionata, ori e mai mare, o e mai mica piesa de mobilier. Poti sa fotografiezi intreg mobilierul fara efort dand camera mai in spate si folosind teleobiectivul cu atentie si setarile perfecte, asta daca ai un mobilier de mari dimensiuni. Distanta focala va fi de 70-200mm pentru rezultate excelente si se va pastra pentru toate piesele de mobilier de aceeasi marime, acelasi tip.

Calibrarea albului din fotografie cand se foloseste formatul JPEG. Se va realiza manual in functie de lumina din compozitia fotografica in caz ca preferi formatul JPEG pentru fotografii. Reproducerea culorilor va avea o acuratete mai mare, echilibrul albului nu va fi ajustat atat de usor in faza de procesare de dupa fotografiere asa cum se intampla cu fisierele format RAW, recomandate in detrimentul JPEG.

Apertura cat mai mica pentru fotografia perfecta cu mobilier. Distanta focala mare si dimensiunile prea mari, lungimile prea mari ale mobilierului vor impune alegerea unei aperturi cat mai mici ca sa ai produsul in prim-plan. Poti seta camera foto pe A, Aperture Priority daca nu vrei sa te chinui in modul manual si mai departe vei seta apertura in asa fel incat f-stop-ul tau sa fie la cel putin 8. O apertura cat mai mica iti permite sa surprinzi toate detaliile mobilierului de vanzare-de exemplu, apertura poate fi f/10.

Reflectorul, prietenul tau. Chiar daca ai lumina naturala sau vrei sa folosesti lumina artificiala si surse de lumina multiple, daca mobilierul este de mari dimensiuni sau chiar si mai mic vei avea umbre pe margini, in lateral, care vor ascunde multe detalii si parti din mobila de langa mobilierul principal. Foloseste un reflector ca sa scapi de aceste umbre si sa ai un iluminat perfect si coerent pentru orice fel de mobilier. Amplasarea reflectorului e importanta, te vei ghida in functie de umbre si de surse de lumina existente ca sa „anulezi” umbrele care nu te avantajeaza-da, poti lasa unele care ar putea adauga ceva dinamism si ar atrage atentia asupra unor detalii importante pentru tine si pentru compozitia fotografica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.