Drona subacvatica Hydrus este DJI-ul marilor si oceanelor

Dronele sunt in jurul nostru, incep sa fie tot mai populare si mai cerute, cautate. Producatorii de echipamente moderne se intrec sa ofere publicului tinta cele mai bune varianet si cele mai complexe modele in asa fel incat sa poata exista concurenta reala si oameni multumiti de ceea ce primesc.

De la servicii si industrii unde nu te-ai fi gandit ca e nevoie de drone, aceste dispozitive complicate si totusi simple au cucerit rand pe rand tot ce se putea cuceri. Recent, dronele subacvatice au avut o noua „mutare” in piata odata cu folosirea dispozitivelor-drona Hydrus de la australienii Advanced Navigation.

Daca la inceput vedeam drone performante doar in domeniul militar sau al apararii, astazi drona este un must have in mai toate industriile unde e nevoie de ea. De la adunarea de informatii, folosirea pe post de arme, utilizarea in antrenamente pentru aviatia de aparare dronele moderne pentru civili au ajuns sa fie prezente in misiuni de recunoastere si salvare, in misiuni de supraveghere, sunt foarte bune si precise si in monitorizarea traficului, vremii. In fotografie sau in filmari din aer, in agricultura si pentru diverse servicii, vezi livrari cu drona, peste tot avem drone de toate marimile si cu toate dotarile posibile.

Pe fiecare drona performanta avem GPS, sisteme de control, baterii, camere, antene, senzori, accelerometru, altimetru, dar si Inteligenta Artificiala, Realitate Augmentata, stocare, senzori pentru evitarea obstacolelor, giroscop, magnetometre, barometre etc. Cu asa dotari nu e de mirare ca dronele au ajuns si… sub apa. Desi sunt inca in faza de inceput, de testare, dronele subacvatice promit sa fie foarte utile in viitor. Deja producatorii de filme, seriale le folosesc de ceva vreme, oamenii de rand nu prea sunt interesati de ele.

Dar compania australiana Advanced Navigation promite sa aduca o mica revolutie cu drona Hydrus, vehicul autonom subacvatic (AUV). Drona poate sa asigure explorarea lumii subacvatice, exact cum fac si dronele folosite in aer. Din 2022, Hydrus a mapat si monitorizat recife de corali pe cale de disparitie si a cautat epave. Nu e o noutate drona subacvatica, e adevarat, dar modul in care Hydrus navigheaza si „inoata” prin oceane.

Cu mai putin de jumatate de metru lungime, Hydrus poate inregistra video in 4K/60p, mult mai bine decat competitia. Lumina slaba si conditii complicate subacvatice nu impiedica dispozitivul modern sa isi faca treaba. Iluminarea dinamica si procesarea cu ajutorul AI-ului contribuie la filmari georeferentiate de calitate. Miscarile rapide sunt suprinse instantaneu, claritatea e foarte buna, analiza este realizata pe loc prin intermediul AI. Hydrus realizeaza rapid un „norisor” de puncte 3D RGB combinand imaginile cu sonarul din dotare si cu datele de navigatie.

Si ce e cel mai interesant la aceasta drona subacvatica: exploreaza oceanele in lung si in lat fara legatura directa cu punctul de control. Navigarea este total autonoma, se foloseste tehnologie de nagivare inertiala, hardware de ultima generatie si accelerometre puternice si giroscop pentru monitorizarea miscarilor sale de la intrarea in apa. Sonarul o ajuta sa stea departe de fundul oceanelor, marilor. Viteza e calculata in functie de sonar, datele culese.

Se pot programa puncte fixe in apa unde sa ajunga drona si ea isi face treaba fara a avea nevoie de asistenta. Pretul e mai bun ca in cazul altor drone, siguranta e mai mare in utilizare, nu mai sunt pusi in pericol oamenii.

Hydrus nu are cum sa ajunga pana la fundul marilor, oceanelor, oriunde pe Terra, dar poate sa fie la 3.000 metri adancime, si pana la 9 km de la punctul de plecare, ceea ce e deja fantastic.

Pretul de pornire a fost in 2022 de 45.000 dolari americani, deci e departe de preturile pe care si le pot permite oamenii de rand. Fara a avea nevoie de legatura directa permanenta cu suprafata via fire si alte tipuri de comunicatii depasite, Hydrus este un pas inainte pentru dronele subacvatice cu adevarat accesibile unui public mai larg.

Deocamdata doar profesionistii si poate cercetatorii vor cumpara asa ceva, oamenii care au nevoie zi de zi de date si de cele mai bune instrumente de colectare a lor. Pana sa ajungem sa mergem la mare sau la ocean si sa ne jucam cu drone subacvatice fara sa ne temem ca se vor strica prea repede si le vom pierde vom mai astepta, dar din cate putem constata, asteptarea nu va fi una prea lunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.