Philippe Halsman, fotograful pentru care fotografia de portret nu a avut niciun secret

Fotografii buni stiu sa iasa in evidenta prin fotografii interesante si originale in orice domeniu.

Sa faci fotografii de portret este extrem de greu, indiferent cat de multa experienta ai si cat de bun e aparatul foto din mana ta. Fotografia de portret presupune folosirea si stapanirea unor tehnici atat de complexe si de dificil de aplicat in practica incat ti-ar trebui ani buni sa le perfectionezi indeajuns de bine incat sa ai mereu fotografia perfecta.

Insa Philippe Halsman, cunoscut in toata lumea pentru colaborarea cu Salvador Dali si pentru fotografiile facute pentru reviste Life sau Vogue, pentru agentia de moda Magnum, a reusit sa treaca peste tot ce presupune o fotografie de portret si sa scoata la lumina unele dintre cele mai „vii” portrete pe care le-ai vazut vreodata… Viata sa este o adevarata lectie, in vreme ce opera sa, albumele de fotografii de portret vorbesc de la sine despre daruirea si ambitia de care acesta a dat dovada de-a lungul carierei sale.

Philippe Halsman s-a nascut pe 2 mai 1906 in Riga, Letonia, intr-o familie de evrei. Tatal, Morduch (Maks) Halsman, era stomatolog, mama, Ita Grintuch, era director de liceu.

In 1928, tatal sau a murit in Alpii austrieci pe cand se afla intr-o drumetie, au fost ceva probleme cu autoritatile pentru el dupa, fiind acuzat ca si-a ucis tatal la doar 22 de ani, asa ca Philippe s-a vazut nevoit sa plece in Franta. A facut insa doi ani de inchisoare si a fost eliberat doar la interventia presedintelui Austriac Wilhelm Miklas, in octombrie 1930.

In Franta a lucrat pentru reviste de moda precum Vogue. In scurt timp el a devenit unul dintre cei mai buni fotografi de portret din tara. Cu studii in inginerie electrica in Dresda, Philippe Halsman a fost pasionat dintotdeauna de fotografie, asa ca portretele sale si fotografiile perfecte nu au fost o surpriza pentru nimeni.

Cu ajutorul lui Albert Einstein Halsman obtine o viza de America dupa ce a plecat in Marsilia odata cu invadarea Frantei. La trei luni de la venirea in America, Philippe isi gaseste si primul job, la Agentia Black Star, platit cu 40 de dolari pe saptamana.

Primul sau succes pe pamant american a venit cand firma de cosmetice Elizabeth Arden a folosit fotografiile sale in care era modelul Constance Ford pe un fundal cu steagula Americii pentru o campanie de publicitate la un ruj, „Victory Red”. In 1942, la doar un an distanta de acest succes, a lucrat pentru revista Life, fotografiind diverse designuri de palarii. Printre primele fotografii pentru coperta revistei a fost si fotografia unui model cu o palarie Lilly Daché. In total au fost peste 100 de fotografii de coperta pentru revista respectiva realizate cu atentie de catre Philippe.

In 1941, Halsman il intalneste pe Salvador Dali, colaborarea lor avand loc la finalul anilor 1940. Asa ca Halsman incepe sa fotografieze impreuna cu Dali si sa puna in valoarea conceptele universului sau artistic. In 1954 au lansat si un compendiu cu toate rezultatele colaborarii lor, in care erau 36 de perspective diferite ale mustatii artistului, asa cum au fost ele surprinse de catre Philippe. In Voluptas Mors a fost alta colaborare de succes a lui Dali si a lui Halsman, un portret suprarealist al lui Dali alaturi de un craniu uman si niste modele nud.

Anul 1947 avea sa aduca una dintre cele mai interesante si mai faimoase fotografii de portret atribuite lui Hansman, un Albert Einstein trist, carae isi amintea in timpul fotografierii de rolul sau in cursa dupa bomba atomica americana. In 1999 fotografia a fost folosita de Time pentru a ilustra un articol cover despre Einstein, Personalitatea Secolului.

NBC poarta discutii cu Halsman in 1951 si Philippe ajunge sa fotografieze comedianti celebri pentru NBC. In timpul sesiunilor de fotografiere, Halsman i-a surprins pe comedianti de multe ori „in aer”, fotografiile sale fiind sursa de inspiratie pentru celebritatile de peste ani, inclus pentru Marilyn Monroe, María Félix, Richard Nixon sau Ducele si Ducesa de Windsor. Philippe a ajuns sa dezvolte si o adevarata filosofie a saritului, jumpologia, a publicat si o carte in 1959 pe aceasta tema cu o teorie si 178 de fotografii ale unor celebritati care sareau.

In 1961, Halsman lanseaza alta carte, despre ideile fotografice si creativitate, propunand sase reguli de fotografiere pentru fotografii inedite. Cele sase reguli erau: abordarea directa, tehnica neobisnuita, adaugarea unor lucruri neobisnuite, caracteristici, regula caracteristicilor lipsa, regula caracteristicilor compuse si regula metodei ideografice sau literale.

John F. Kennedy a fost fotografiat de catre acelasi Halsman in 1952, de doua ori. Deja in 1958 aparea in cea mai populara revista pentru fotografi, Cei mai mari 10 fotografi ai lumii, in 1975 a primit Premiul pentru Fotografie acordat de Societatea Americana a Fotografilor de revista. Devine primul sau presedinte in 1945. In 1967 primeste al premiu la fel de important de la American Academy of Achievement, Golden Plate Award.

In 2007 a fost lansat si un film, Jump!, in care Halsman a fost jucat de actorul Ben Silverstone.

Alte personalitati fotografiate de-a lungul vietii de Philippe Halsman au fost: Pablo Picasso, Alfred Hitchcock, Winston Churchill, Dorothy Danridge, Nelson A. Rockefeller, Anna Magnani, cam toate aparand pe coperta revistei Life.

Din 1971 pana la moartea sa a predat un curs de portretistica psihologica la New School, New York, ocupandu-se in continuare de fotografiere si de fotografie.

Philippe Halsman a murit in iunie 1979, pe 25 iunie mai exact, in New York, SUA. Moartea sa a survenit la spitalul Mount Sinai dupa o perioada in care nu s-a simtit bine deloc. Avea 73 de ani cand a survenit decesul…

De-a lungul carierei sale a insistat asupra claritatii imaginii, folosirii corecte a luminii si asupra relevarii corecte a texturilor principale si contrastante. Indiferent de subiectii din fata obiectivului sau, el si-a dorit sa surprinda cu aparatul sau foto „esenta” acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.