Robotii subacvatici dotati cu o camera de la Qysea pot sa urmareasca si sa urmeze scafandrii/inotatorii

Lumea de sub apa este fascinanta, dar si periculoasa. E nevoie mereu de urmarire, de monitorizarea celor care petrec mai mult timp sub ape, asa ca tehnologia venit in ajutorul lor si al celor de pe uscat prin intermediul dronelor subacvatice si robotilor specializati in tracking si urmarire pas cu pas a omului care se afla din diferite motive la adancimi ceva mai mari sub suprafata apei.

Pana nu demult fotografiile si filmarile subacvatice se putea face doar de la distanta, cu vehicule subacvatice complicate, sau dintr-un centru de observare de tipul unui submarin in miniatura. Printre primele modele profesioniste de camera foto ce permiteau fotografii subacvatice de calitate a fost Calypso, reintrodusa sub numele de Nikonos in 1963. Seria Nikonos a fost abandonata in 2001, cand Nikon s-a decis sa isi indrepte atentia spre alte proiecte. A urmat si Motor Marine III, o camera cu telemetru amfibie pentru film de 35 mm.

Camerele foto-video compacte au castigat teren, la fel si camerele de actiune folosite de cei care se scufunda pentru diverse scopuri, permitand o mobilitate foarte buna cand esti sub apa. Numai ca de cativa ani, odata cu evolutia spectaculoasa a tehnologiei, au aparut si robotii subacvatici dotati cu niste camere foto-video suficient de puternice incat sa poata oferi fotografii si filmari bune de folosit atat in domeniul stiintific, cat si in scop personal.

Qysea a venit recent cu un update pentru Fifish, dronele subacvatice, oferind de acum urmarire si mers dupa scafandri, dupa modelul dronelor aeriene care pot urmari orice fel de miscari ale subiectilor care se deplaseaza pe sol, pe orizontala.

Functia a fost denumita destul de simplu, AI Diver Tracking, are la baza Inteligenta Artificiala cu ajutorul careia se poate implementa un sistem de tracking subacvatic la nivelul robotelului. Algoritmul incorporat filtreaza rapid imagini, fotografii, tehnologia de recunoastere vizuala fiind una avansata. Orice miscari ale scafandrilor, de exemplu, sunt identificate, analiza lor se intampla in timp real, monitorizarea si urmarirea sub apa a omului fiind extrem de eficienta si de precisa.

Unde se va folosi sistemul inovator? Modul Single-Person poate urmari miscarile unui singur om aflat sub apa din mai multe unghiuri predefinite, dintr-o parte, din spate, de deasupra, de dedesubt, asta in timp ce se adapteaza permanent la diverse conditii subacvatice.

Exista si un mod pentru mai multi oameni aflati sub apa, scafandri de urmarit in timp real. In timp ce pozitiile lor se tot schimba in spatiu si se departeaza unii de altii, robotul poate sa fixeze in mod corect pozitiile si sa cunoasca locul exact in care acestia se afla mereu. La inot sincron robotii urmaresc oamenii din spate, stau si in fata lor, pot sa ofere si perspectiva dintr-o parte pentru intregul grup. Se mai adauga si monitorizarea in timp real, care sincronizeaza perspectiva subacvatica cu una de suprafata via aplicatia mobila oferita de companie.

Cei care se afla pe uscat pot sa stie in orice clipa ce se intampla cu oamenii de sub apa si siguranta lor e mult mai mare asa. Se pot salva oamenii care au probleme sub apa, robotii pot confirma cautarile si salvarile in diverse situatii, eficienta creste in cazul actiunilor, informatia ajunge imediat la cei de la malul apei, de pe uscat.

La competitii subacvatice AI Diver Tracking poate captura imagini cu participantii, miscari rapide, asigurand si siguranta fiecarui om si transmisiuni live. E companionul perfect atunci cand vrei sa ai mereu imagini spectaculoase si cele mai interesante abordari pentru tot ce se intampla sub apa si aproape de suprafata ei.

Accesul la AI Diver Tracking este disponibil deja pentru robotii subacvatici Fifish via aplicatia mobila oferita de compania producatoare. Chiar daca ceea ce fac robotii nu e chiar o noutate, implicatiile pentru viitor ale acestei noi abordari sunt importante. E nevoie mereu de tracking in tot felul de actiuni subacvatice, apa este tot mai periculoasa mai ales in zone necunoscute si greu de explorat inainte, asa ca astfel de robotei vor usura treaba oamenilor foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.