Unghiul in fotografie. Care sunt cele mai populare unghiuri si cum il gasesti pe cel perfect pentru sesiunea foto?

Fotografiile perfecte sunt dependente de alegerile pe care le va face fotograful. Nu ai cum sa ai o fotografie ideala fara setari adecvate la aparat, fara experienta si fara un unghi perfect ales de la inceput. Unghiurile de fotografiere pot sa transforme o sedinta foto banala intr-un adevarat experiment foto si pot sa redea fotografiei naturaletea si ineditul de care are mare nevoie ca sa atraga atentia.

In fotografie, unghiul este influentat de pozitia camerei in raport cu subiectul spre care e indreptata. Fotografii profesionisti pot sa fotografieze subiectii din mai multe unghiuri pentru a obtine diferite efecte si a avea rezultate finale excelente.

Ca sa intelegem mai bine cum functioneaza unghiurile in fotografie trebuie sa stim de la inceput care sunt cele mai populare si cand se folosesc.

La nivelul ochilor. E un unghi neutru, vezi de foarte aproape imaginea subiectului din fata camerei foto, e un unghi perfect pentru detalii si pentru suprinderea trasaturilor fetei, emotiilor, aduci naturalete in poze daca il folosesti.

Sub nivelul ochilor. Fotografiile se vor face dintr-o pozitie aflata sub nivelul ochilor subiectilor, de jos in sus. E un unghi perfect pentru fotografia de peisaj, pentru a schimba dimensiunile subiectilor, pozitia lor in fotografii, adaugand adancime fotografiei. Subiectii par ca domina fotografia, rezultatul final e epic de fiecare data.

Peste nivelul ochilor, unghi inalt. E un unghi care presupune pozitionarea camerei foto peste nivelul ochilor subiectilor si fotografierea de sus in jos. Tot ce inconjoara subiectii va parea mai vast, subiectii vor fi mai mici in fotografie. Se adauga mai mult dramatism fotografiilor.

Deasupra subiectilor. Asa numitul unghi „bird’s eye”, ca si cum ai privi prin obiectivul aparatului foto si ai fi la inaltimea unei pasari care tocmai zboara pe deasupra subiectului. Fotografierea e de sus in jos, de la o inaltime relativ mare, poti include mai multe detalii in fotografii cu acest unghi. E nevoie de o scara ca sa ai un unghi perfect, e unghiul perfect pentru fotografie de produs, fotografierea mancarii sau pentru orice fel de aranjamente puse pe o masa.

Unghiul olandez. Se obtine cu o inclinare aplicata pe axa de rulare a camerei foto. E vorba despre unghiul inclinat, poti simula o inclinare a capului. Adaugi tensiune in fotografii, o stare de nesiguranta. Are radacinile in expresionismul german, unghiul e perfect pentru fotografia stradala.

Prim-plan, fotografiere de aproape. Esti aproape de subiect sau ai zoom foarte mare, ai detalii foarte multe din acest unghi, mai multe decat ar putea percepe ochiul uman. Fata subiectului e incadrata perfect in fotografie, de la frunte la barbie. Dar te poti concentra si pe un anumit detaliu. Unghiul de la nivelul ochilor subiectului poate fi folosit impreuna cu prim-planul.

Unghiul lung. Identifici usor subiectul in raport cu fundalul, de exemplu fotografiezi subiectul in fata unui monument celebru. Incluzi tot ce vrei in fotografie, de la subiecti care stau in jurul subiectului principal la detalii de peisaj. Fotografiezi subiectul in totalitate, grupuri de oameni, in cinematografie e ideal pentru secventele de actiune, unde e nevoie de mult dinamism.Unghiul mediu. E unghiul situat intre cel lung si prim-plan. In mod tipic ai subiectul fotografiat de la cap la talie, sunt incluse expresii faciale si limbaj corporal. Se foloseste la fotografiile in care subiectul e langa fundalul ales pentru sesiunea foto. Te concentrezi si pe fundal, si pe subiecti, niciunul nu domina fotografia.

Cum gasesti unghiul potrivit pentru fotografia ideala?

  • Cauta cea mai buna sursa de lumina-ai nevoie de o lumina naturala cat mai buna si din surse multiple ca sa poti experimenta cu unghiurile in fotografie. In functie de ce vrei sa fotografiezi sursa de lumina va fi in spatele tau, in spatele subiectilor, in lateral. O fereastra mare si inalta, de unde sa ai lumina naturala e zona perfecta daca esti la interior. In exterior o zona fara prea multi copaci, cu mult soare si un moment al zilei perfect, dimineata, dupa-amiaza vor fi alegeri excelente;
  • Fa un pas in spate-nu vrei sa ai obiectele si subiectii care sa ocupe toata fotografia. E important sa faci mereu un pas in spate cu aparatul foto si de abia dupa sa cauti unghiul potrivit. Te poti apleca usor in fata cand esti in cautarea unghiurilor perfecte pentru fotografiile tale sau te poti lasa usor pe spate ca sa ai un echilibru mai bun si un unghi mai bun;
  • Adopta pozitia corecta in timpul fotografierii-coloana va fi dreapta, spatele drept, nu iti tine respiratia pentru ca vei avea umerii ridicati. Daca stai pe un scaun, pe orice foloseste degetele de la picioare ca sa ai o pozitie corecta, picioarele vor parea mai lungi;
  • Cunoaste-ti subiectul si gandeste-te la povestea pe care o vei spune-nu conteaza daca ai in fata obiectivului foto subiecti umani, obiecte sau peisaje, trebuie sa le cunosti inainte de sesiunea foto si sa te gandesti ce fel le vei folosi in fotografie, ce poveste vei spune si cum anume, ce emotii transmiti. Planifica totul, noteaza intr-o aplicatie, carnetel detalii si alte aspecte tehnice care te-ar ajuta si cateva unghiuri care ti-ar oferi confort mai mare in timpul fotografierii, pentru cele mai bune rezultate la final;
  • Testeaza mai multe unghiuri de fotografiere-nu te opri doar la unghiul clasic de la nivelul ochilor. Exprimenteaza, fii creativ, si vezi ce rezultate obtii. Compara rapid fotografiile si combina unghiurile in asa fel incat albumul tau foto si viitoarea expozitie pregatita sa fie inedite, originale. Inainte sa incepi sesiunea foto fa cat mai multe fotografii de test si seteaza aparatul foto in functie de nevoi, noteaza setarile pentru diferite unghiuri ca sa te poti misca rapid intre ele;
  • Foloseste diagonalele dinamice-adauga miscare, dinamism in fotografie, ghideaza privirea celor care vor avea fotografiile tale in fata. Ajuta mult si la stabilirea unghiurilor corecte pentru fiecare fotografie;
  • Cauta perspectiva corecta-experimenteaza cu perspectiva, incearca sa ai de fiecare data cele mai bune perspective si sa te joci cu ele ori de cate ori vrei sa obtii fotografia cu unghiuri perfecte;
  • Fii atent la obiectele si elementele din mediul in care fotografiezi-ele vor influenta unghiul fotografiilor. De exemplu, cladirile nu te vor lasa sa ai unghiul perfect de fotografiere, trebuie sa gasesti perspectiva care iti va permite sa fotografiezi toate cladirea, fara sa iti distruga fotografia si unghiul ales. Copacii si plantele te ajuta cu umbrele, cu lumina difuza, dar pot fi si obstacole in calea obtinerii unui unghi deosebit. Oamenii si animalele adauga dinamism in fotografii, dar trebuie sa gasesti unghiurile ideale ca sa ai emotii si miscare simulata in fotografiile tale. Apa te ajuta sa ai reflexii in fotografie, umbre, se poate transforma intr-un fundal pentru fotografie, iti permite sa experimentezi cu unghiurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.